Home » » Επτά ξένες τράπεζες στα ελληνικά έντοκα

Επτά ξένες τράπεζες στα ελληνικά έντοκα

Written By Unknown on Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014 | 11:38 π.μ.

Μια έκπληξη έκρυβε η χθεσινή έκδοση των τρίμηνων εντόκων. Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από τρεις  μήνες εμφανίσθηκαν και εκτελέσθηκαν εντολές ξένων επενδυτών στα τρίμηνα έντοκα.

Το ποσό, από πληροφορίες τραπεζικών πηγών, φέρεται να κάλυψε περίπου το 25% της έκδοσης των τρίμηνων εντόκων μέσω επτά ξένων τραπεζών οι οποίες είναι μέλη της... ξεχασμένης εδώ και τέσσερα χρόνια ομάδας των primary dealers που συμμετέχουν στην κάλυψη των εκδόσεων του ΟΔΔΗΧ. Να θυμίσουμε ότι η πρώτη φορά που είχε καταγραφεί ζήτηση εντόκων από το εξωτερικό ήταν τον περασμένο Νοέμβριο και είχαν τότε απορροφηθεί 200 εκατ. ευρώ και πάλι σε τρίμηνα έντοκα.

Το αποτέλεσμα της ζήτησης αυτής ήταν να πέσει το επιτόκιο της έκδοσης στο 3,75% αν και οι προβλέψεις των ελληνικών τραπεζών για το επιτόκιο της έκδοσης ήταν ότι θα παρέμενε στα επίπεδα του 4%.

Από το ΥΠΟΙΚ διευκρινίζουν ότι παρά την καταγεγραμμένη πλέον ζήτηση οι εκδόσεις δεν θα αυξηθούν ούτε σε αριθμό ούτε σε πυκνότητα καθώς τα όρια των εκδόσεων αποτελούν μέρος της συμφωνίας με την ΤτΕ και την ΕΚΤ.

Αυτό όμως σημαίνει ότι –εκτός απροόπτου– η ζήτηση αυτή θα ρίξει ακόμα περισσότερο το επιτόκιο των εντόκων στις επόμενες εκδόσεις που θα γίνουν τον Φεβρουάριο...

Γεγονός που θα επηρεάσει τόσο το κλίμα μέσα στο οποίο συζητείται η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, όσο και το επίπεδο του επιτοκίου καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, πέραν της μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του βραχυπρόθεσμου χρέους του δημοσίου.   
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου