Home » , » Έξοδος στις αγορές χωρίς τις ελληνικές τράπεζες!

Έξοδος στις αγορές χωρίς τις ελληνικές τράπεζες!

Written By Unknown on Τρίτη 8 Απριλίου 2014 | 11:58 π.μ.

 
Μόνο κορυφαίες ξένες τράπεζες και οι πελάτες τους θα επωφεληθούν από την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μπλοκάρει, σύμφωνα με πληροφορίες, την αγορά των νέων, υψηλότοκων ομολόγων από ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αρχικά σχεδιαζόταν να καλύψουν έως και το ένα τρίτο της έκδοσης.
Η Φραγκφούρτη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν βλέπει θετικά το ενδεχόμενο επένδυσης στα ελληνικά ομόλογα εκ μέρους των μεγάλων τραπεζών της χώρας, παρότι, μετά το PSI και την επιβεβλημένη από το Eurogroup «απόσυρση» ομολόγων, οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι πλέον «φορτωμένες» με κρατικούς τίτλους.
Η ΕΚΤ, παρά ταύτα, έδωσε αυστηρή οδηγία, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, να μην αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες ομόλογα από την επικείμενη έκδοση του Δημοσίου, εκτιμώντας ότι δεν θα πρέπει, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, να στηθούν ξανά «γέφυρες» αλληλεξάρτησης Δημοσίου και τραπεζών, την ώρα μάλιστα που το Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι ο βασικός μέτοχος των συστημικών τραπεζών.
Η απαγόρευση συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στο «νέο ξεκίνημα» της σχέσης Αθήνας-αγορών  διαμορφώνει, εκ των πραγμάτων, δυσμενέστερους όρους για την τιμολόγηση της έκδοσης, καθώς οι διεθνείς «παίκτες» θα έχουν πλέον τον πρώτο λόγο, χωρίς οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να παίξουν ρόλο «μαξιλαριού ασφαλείας» για το υπουργείο Οικονομικών, χαμηλώνοντας τον «πήχη» του επιτοκίου δανεισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ως επικεφαλής του κοινοπρακτικού σχήματος τραπεζών, που θα αναλάβουν τη διάθεση των πενταετών ομολόγων έχουν ορισθεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους οι κορυφαίες διεθνείς τράπεζες JP Morgan, Bank of America, Goldman Sachs και Deutsche Bank, που περιμένουν πλέον την εντολή του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, για να ανοίξουν ανά πάσα στιγμή τα βιβλία προσφορών.
Χθες, όμως, σε μια εξέλιξη που προκάλεσε αρκετό προβληματισμό, το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε, με ανακοίνωσή του, να κατευνάσει τις προσδοκίες για μια άμεση διάθεση των νέων ομολόγων, που από πολλούς τοποθετείται χρονικά πριν από την επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, την Παρασκευή.
«Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως έχει σχεδιαστεί», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. «Όλες οι άλλες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο ως “προφητείες” και προφανώς δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα».
Μιλώντας για την έξοδο στις αγορές (στον ρ/σ «Βήμα FM»), ο κ. Στουρνάρας επιχείρησε να την αποσυνδέσει από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, διαψεύδοντας ότι επισπεύδεται για να φύγουν οι προβολείς της δημοσιότητας από την υπόθεση Μπαλτάκου.
«Αυτό (σ.σ. η έξοδος στις αγορές) είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Και πρόσθεσε: «Θα βγούμε ως το καλοκαίρι, στο α’ εξάμηνο του έτους. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω σ’ αυτό το θέμα, αλλά ουδέν αναληθέστερον (σ.σ. ότι θα βγούμε στις αγορές για να αντιστραφούν οι εντυπώσεις από την υπόθεση Μπαλτάκου). Δεν θα διακινδυνεύσουμε να βγούμε για λόγους πολιτικούς. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη. Εξάλλου, τα χρήματα αυτά δεν τα χρειαζόμαστε. Τα χρήματα αυτά δεν τα χρειαζόμαστε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, βγαίνουμε δοκιμαστικά και για να εξομαλύνουμε την καμπύλη επιτοκίων. Δεν τα έχουμε καμία απολύτως ανάγκη και δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης».
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου