Home » » Απάτη με ασφαλιστικά συμβόλαια στα ΕΑΣ ερευνούν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς

Απάτη με ασφαλιστικά συμβόλαια στα ΕΑΣ ερευνούν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς

Written By Unknown on Τρίτη 8 Απριλίου 2014 | 11:55 π.μ.



Ασφαλιστικά συμβόλαια που φέρεται να ζημίωσαν το δημόσιο είναι στο στόχαστρο της ερευνας των ανακριτών κατά της διαφθοράς στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και αφορούν αποζημιώσεις που δόθηκαν σε πρώην εργαζόμενους την περίοδο 2006 – 2010
Σε δημοσίευμα στην Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ αναφέρεται ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας, οι υπεύθυνοι της εταιρείας φέρεται να χορηγούσαν σε υπαλλήλους, που αποχωρούσαν λόγω συνταξιοδότησης, αποζημιώσεις που έφθαναν έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, παρά το γεγονός ότι υπήρχε σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία προέβλεπε πλαφόν 15.000 ευρώ.
Η δικογραφία αναφέρει πως οι κατηγορούμενοι φέρεται να είχαν συνάψει συμφωνία για ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική με κόστος 43 εκατ. ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν το 2010 από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Με το ομαδικό ασφαλιστήριο, το οποίο πλήρωναν τα ΕΑΣ στην ασφαλιστική εταιρεία, τα μέλη των προηγούμενων διοικήσεων φαίνεται ότι είχαν ανακαλύψει τρόπο για να καταβάλλουν επιπλέον αποζημιώσεις στους εργαζόμενους, καθώς δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν με άλλον τρόπο τα εφάπαξ που δίνονταν παρά μόνο μέσω ασφαλιστηρίων συμβολαίων, αφού τους δέσμευε η γνωμοδότηση του ΝΣΚ.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, περίπου 600 υπάλληλοι έφυγαν από τα ΕΑΣ (ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ) την τετραετία 2006 – 2010 και πήραν αποζημιώσεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν και τα 80.000 ευρώ. Βεβαίως, το γεγονός ότι δεν έχουν καταβληθεί ακόμη χρηματικά όλες οι αποζημιώσεις, δεν μειώνει το κόστος της ζημιάς, καθώς τα ΕΑΣ έχουν λογιστικοποιήσει τα ποσά, ως ανάληψη υποχρέωσης.
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από σχετική αναφορά της διοίκησης των ΕΑΣ, το έτος 2012, όταν διαπιστώθηκε μαύρη τρύπα και οικονομική αιμορραγία της επιχείρησης. Η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση, με τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον εισαγγελέα Αντώνη Ελευθεριάνο.
Στη συνέχεια ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, μετά από παραγγελία της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές μάλιστα διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Πηγή ethnos.gr
Share this article :

Δημοσίευση σχολίου